
ΠΜΣ Κλιματική Κρίση, Κίνδυνοι
και Καταστροφές
Διπλωματική εργασία
Για τη λήψη πτυχίου προβλέπεται, σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών η εκπόνηση Μ.Δ.Ε., η οποία εκπονείται υπό την καθοδήγηση συγκεκριμένου/ης διδάσκοντος/ουσας, παρουσιάζεται ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής και αναρτάται στο διαδίκτυο. Η εκπόνηση Μ.Δ.Ε. προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες πρόσθετες δυνατότητες αυτενέργειας δημιουργικής μάθησης και ανάπτυξης του επιστημονικού και ερευνητικού προφίλ τους. Η ανάθεση γίνεται δύο φορές τον χρόνο: κατά το πρώτο δεκαήμερο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου σπουδών.
Η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ανατίθεται σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα δύο τρίτα (2/3) από το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης [που είναι συνολικά εννέα (9)]. Κατά τη διαδικασία επιλογής και έγκρισης του θέματος ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/ρια προτείνει το θέμα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στο μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωγραφίας που διδάσκει το αντίστοιχο αντικείμενο στο Π.Μ.Σ. Σημειώνεται ότι το θέμα της εργασίας πρέπει να εντάσσεται στο ευρύτερο γνωστικό πεδίο του Π.Μ.Σ.. Η εκπόνηση της εργασίας είναι ατομική.
Η εργασία επιβλέπεται από αποκλειστικά έναν/μία επιβλέποντα/-ουσα. Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/ρια καταθέτει στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. αίτηση πρότασης εκπόνησης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που περιλαμβάνει προτεινόμενο ενδεικτικό τίτλο, το μέλος Δ.Ε.Π. που προτείνεται να αναλάβει την επίβλεψη και περίληψη/σύντομη περιγραφή της εργασίας (έως 400 λέξεις) προκειμένου να συζητηθεί στη Συντονιστική Επιτροπή η οποία εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος τον ορισμό του θέματος και του/της επιβλέποντα/ουσας. Η Συνέλευση εγκρίνει το τελικό θέμα και ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Το κυρίως σώμα του κειμένου της εργασίας πρέπει να είναι μεταξύ 15.000 και 20.000 λέξεων (δεν περιλαμβάνονται οι λεζάντες σχημάτων, το περιεχόμενο πινάκων, τα υπομνήματα των χαρτών, ο κατάλογος της βιβλιογραφίας, κ.λ.π.). Σε ειδικούς τύπους μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορούν αυτές να συμπεριλαμβάνουν ψηφιακούς ή έντυπους χάρτες, πολυμέσα ή/και ανάπτυξη αλγορίθμων – λογισμικού. Η Μ.Δ.Ε. πρέπει να ακολουθεί τις αναλυτικές προδιαγραφές που αναφέρονται στο κείμενο «Οδηγίες για τη Συγγραφή Πτυχιακών Εργασιών του τμήματος Γεωγραφίας» που διανέμεται στους/στις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ..