
ΠΜΣ Κλιματική Κρίση, Κίνδυνοι
και Καταστροφές
Υποδομές
Οι υποδομές του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου βρίσκονται επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα (κτίριο βιβλιοθήκης), καθώς και στο κτίριο επί της οδού Χαροκόπου 89. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων, το Τμήμα Γεωγραφίας διαθέτει τρεις (3) αίθουσες διδασκαλίας, μία (1) αίθουσα Σεμιναρίων και τέσσερις (4) εργαστηριακούς χώρους. Δύο (2) από τις αίθουσες διδασκαλίας [χωρητικότητας ογδόντα (80) φοιτητών η κάθε μια] βρίσκονται στο κτίριο βιβλιοθήκης (στο 1ο και 2ο επίπεδο αντίστοιχα) ενώ η τρίτη αίθουσα [χωρητικότητας σαράντα (40) φοιτητών/ριών] βρίσκεται στο κτίριο της οδού Χαροκόπου και είναι εξοπλισμένη με είκοσι (20) σύγχρονους Η/Υ η αγορά των οποίων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (2017). Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με μόνιμη μονάδα ψηφιακής προβολής των διαλέξεων. Η αίθουσα σεμιναρίων [χωρητικότητας δεκαπέντε (15) ατόμων] βρίσκεται στο 2ο επίπεδο του κτιρίου βιβλιοθήκης και προορίζεται για διδακτικούς σκοπούς αλλά και συναντήσεις των επιτροπών του Τμήματος. Η αίθουσα είναι εφοδιασμένη με σύστημα τηλεδιάσκεψης. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης (σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα Τμήματα του Παν/μίου) όλων των αιθουσών διδασκαλίας στο κεντρικό κτίριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 70.
Τα δύο (2) από τα τέσσερα (4) εργαστήρια βρίσκονται στο κτίριο βιβλιοθήκης (1ο και 2ο επίπεδο) και είναι πλήρως εξοπλισμένα με Η/Υ. Το ένα από αυτά προορίζεται για αποκλειστική χρήση του Π.Μ.Σ. και διαθέτει δεκατρείς (13) Η/Υ η αγορά των οποίων έγινε πρόσφατα (2017). Στους Η/Υ των αιθουσών και των εργαστηρίων είναι εγκατεστημένα λογισμικά απαραίτητα για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Έχουν λειτουργικό MS WINDOWS και διαθέτουν εξειδικευμένα λογισμικά (ArcGIS 10.x, Q-GIS, SAGA, Python, MATLAB, SPSS, GeoDa, GWR, R, ENVI, ILWIS, GAMMA, SNAP) για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος.
Το Τμήμα Γεωγραφίας διαθέτει επίσης εξοπλισμένα εργαστήρια, που υποστηρίζουν ποικίλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, λειτουργούν τρία (3) μη θεσμοθετημένα εργαστήρια:
-
το εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας,
-
το εργαστήριο Ανθρώπινης και Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και
-
το εργαστήριο Γεωπληροφορικής και Χαρτογραφίας
Το εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας βρίσκεται στο επίπεδο 2 του κτιρίου βιβλιοθήκης. Στο εργαστήριο πραγματοποιούνται μαθήματα, και εργαστηριακές ασκήσεις το περιεχόμενο των οποίων εντάσσεται ή σχετίζεται με το αντικείμενο της Φυσικής Γεωγραφίας, της Γεωμορφολογίας και του Περιβάλλοντος. Διαθέτει 15 θέσεις εργασίας για την διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων. Kαλύπτει επίσης ερευνητικές ανάγκες μελών Δ.Ε.Π., Μεταπτυχιακών Φοιτητών/ριών και Υποψηφίων Διδακτόρων. Η έρευνα που διεξάγεται στο εργαστήριο περιλαμβάνει μελέτες παλαιογεωγραφικής αναπαράστασης παράκτιων περιοχών με την ιζηματολογική και μικροπαλαιοντολογική ανάλυση ιζημάτων με σκοπό τον προσδιορισμό των παλαιοπεριβαλλόντων απόθεσης καθώς και παλαιών ακραίων συμβάντων (όπως παλαιοτσουνάμι και παλαιοπλημμυρικά συμβάντα), μελέτες ποτάμιας στερεομεταφοράς, γεωμορφολογική χαρτογράφηση περιοχών κα. Διαθέτει θάλαμο και ειδικό εξοπλισμό για την επεξεργασία δειγμάτων ιζήματος για χρονολόγηση με τη μέθοδο της Οπτικά Προτρεπόμενης Φωταύγειας (OSL). Διαθέτει εξοπλισμό δειγματοληψίας ιζημάτων (γεωτρύπανο τύπου Cobra για την πραγματοποίηση μικρού βάθους γεωτρήσεων και δειγματοληψία αδιατάραχτων ιζημάτων), όργανα μέτρησης ταχύτητας ποτάμιας ροής (μηλίσκους), ιζηματοπαγίδες για τη μέτρηση της ποτάμιας στερεομεταφοράς, δειγματολήπτη αιωρούμενου ιζηματογενούς φορτίου, φούρνο ξήρανσης δειγμάτων ιζήματος, ζυγό ακριβείας, συσκευές κοκκομετρικής και υδρομετρικής ανάλυσης ιζημάτων (laser αναλυτή λεπτόκοκκων κλασμάτων συνδεδεμένο με Η/Υ και εκτυπωτή και κόσκινα διαφόρων διαμέτρων καθώς και δονητή κοσκίνων για μηχανική κοσκίνιση δειγμάτων ιζήματος), στερεομικροσκόπια για μικροπαλαιοντολογική ανάλυση ιζημάτων, εξοπλισμό ασκήσεων υπαίθρου καθώς και εξοπλισμό χημικής ανάλυσης δειγμάτων νερού και ιζημάτων. Επιπλέον, διαθέτει ωκεανογραφικά όργανα αποτύπωσης του πυθμένα και καταγραφής της στρωματογραφίας των ιζημάτων έως το βάθος των 20 m κάτω από τον πυθμένα. Στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας λειτουργεί επίσης δίκτυο μόνιμων και φορητών μετεωρολογικών σταθμών. Το δίκτυο αποτελείται, μέχρι στιγμής, από 13 μόνιμους μετεωρολογικούς σταθμούς εγκατεστημένους στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το συγκεκριμένο δίκτυο περιλαμβάνει επίσης έναν ανιχνευτή κεραυνών που έχει εγκατασταθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου και σε έναν μετεωρολογικό ιστό ύψους 11 μέτρων. Ο ανιχνευτής καταγράφει την κεραυνική δραστηριότητα σε εύρος 500 χιλιομέτρων με χρονική ανανέωση κάθε 30 λεπτά. Το σύνολο των καταγραφών καθώς και προγνώσεις καιρού είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα http://meteoclima.gr.
Το εργαστήριο Ανθρώπινης και Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημίου. Συστάθηκε παράλληλα με την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Γεωγραφίας έχει ως στόχο του την εκπαίδευση και άσκηση των φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων) στη χρήση των ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων γεωγραφικής και κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης. Στο χώρο του εργαστηρίου εκπονούνται μελέτες, εκθέσεις και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την Ανθρώπινη Γεωγραφία και την κοινωνικοοικονομική έρευνα γενικότερα. Περιλαμβάνει οκτώ (8) θέσεις εργασίας εξοπλισμένες με προσωπικούς υπολογιστές, plotterInkjet A0, τρεις (3) εκτυπωτές Inkjet Α4, ψηφιοποιητή, σχεδιαστήριο και φωτοτράπεζα. Επιπρόσθετα το εργαστήριο διαθέτει αρκετές άδειες του λογισμικού ποιοτικής ανάλυσης (NVivo), λογισμικό ποσοτικής ανάλυσης (SPSS) και λογισμικά γεωγραφικής και χωρικής ανάλυσης.
To εργαστήριο Γεωπληροφορικής και Χαρτογραφίας αξιοποιεί το εξοπλισμένο με Η/Υ εργαστήριο του επιπέδου 2 του κτιρίου βιβλιοθήκης και αποτελεί μια υποδομή Γεωχωρικής Ανάλυσης και Χαρτογραφίας του Τμήματος Γεωγραφίας. Παρέχει το περιβάλλον αλληλεπίδρασης ακαδημαϊκού προσωπικού, προπτυχιακών - μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών και υποψηφίων διδακτόρων, με στόχο τη μεταφορά γνώσης και δεξιοτήτων στους φοιτητές/ριες και την τοπική κοινωνία μέσα από τη διδασκαλία, την πρακτική εκπαίδευση και τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, όπως επίσης και το περιβάλλον διεξαγωγής εφαρμοσμένης έρευνας στα αντικείμενα της Γεωπληροφορικής, της Χαρτογραφίας, των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, της Τηλεπισκόπησης και της Χωρικής - Στατιστικής Ανάλυσης. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου περιλαμβάνει σχεδιογράφο, σαρωτή και τράπεζα ψηφιοποίησης μεγέθους Α0 που χρησιμοποιούνται για ψηφιοποίηση χαρτών, καθώς και σαρωτή και εκτυπωτές Α4. Τα σύγχρονα πακέτα εμπορικού και ελεύθερου λογισμικού που διαθέτει το εργαστήριο περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα ακόλουθα: ArcGIS 10.x, Q-GIS, SAGA, Python, MATLAB, SPSS, GeoDa, GWR, R, ENVI, ILWIS, GAMMA, SNAP.
Εκτός από τις αίθουσες και τις εργαστηριακές υποδομές που αναφέρθηκαν στη διάθεση του Τμήματος Γεωγραφίας είναι η σύγχρονα εξοπλισμένη, και σε ευχάριστο χώρο, Βιβλιοθήκη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία εμπλουτίζεται με διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, για να καλύψει τις ανάγκες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΠΜΣ «Κλιματική Κρίση, Κίνδυνοι και Καταστροφές» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/ριες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τον εργαστηριακό εξοπλισμό, που περιγράφηκε παραπάνω, για την εκπόνηση εργασιών και τη διεξαγωγή της έρευνάς τους.
Το Τμήμα Γεωγραφίας διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Απαραίτητο εργαλείο για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Τμήματος είναι η λειτουργία της υπηρεσίας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Open e-class. Η λειτουργία αυτή διευκολύνει την επικοινωνία των διδασκόντων/ουσών με τους φοιτητές/ριες, καταργώντας χρονικούς περιορισμούς και χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για τη χρήση της.Συνεπώς το Τμήμα Γεωγραφίας διαθέτει τους απαραίτητους χώρους καθώς και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές για να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Κλιματική Κρίση, Κίνδυνοι και Καταστροφές».